Sırbistan'dan Arabayla Geçecek Olanların Bilmesi Gerekenler - Sırbistan'a Arabayla Gideceklerin Dikkatine

Arabayla Sirbistan'dan geçecekseniz veya Sırbistan'a arabayla gidecekseniz bunlara mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.
Sırbistan'dan otomobilinizle başka ülkelere transiz geçiş yapacaksanız, Sirbistan'da araba kiralayacaksanız dikkatle okuyun.


SIRBİSTAN'DA KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
Batı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye seyahat eden vatandaşların sıklıkla kullandıkları E-75 ve E-70 karayollarının çeşitli noktalarında yol çalışmaları sürmektedir. Bu nedenle seyahat öncesinde “Auto Moto Savez Srbije”nin (AMCC) aşağıda kayıtlı internet sitesini kontrol etmeniz ve sitedeki ihtarlara uymanız tavsiye edilmektedir:
                                     
Yol durumu konusunda, AMCC’nin, Sırpça ve İngilizce hizmet veren, “00 381 11 1987” numaralı telefonundan da 24 saat bilgi alınması mümkündür.

Araçların arızalanması veya yolda kalmaları halinde de AMCC’nin yukarıda kayıtlı telefonundan çağrı merkezine başvurulabilir. Almanya’nın ADAC, Avusturya’nın OAMTC, İsviçre’nin TCS, Fransa’nın ACTA, Hollanda’nın ANWB, İskandinav ülkelerinin SOS, Belçika’nın TCB, İngiltere’nin AA otomobil kulüplerine kayıtlı vatandaşlar AMCC’nin hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmektedir. Sözkonusu kulüplere üyeliği bulunmayanlar ise AMCC’den ücreti karşılığında hizmet alabilirler.

Sırbistan’da otoyol ücretleri yerel paranın yanısıra Euro olarak da ödenebilir. Sözkonusu ücretler aşağıdaki gibidir.

Otoyol  Mesafe  Ücret
E75  Subotica - Novi Sad   3.5 Euro
E75  Novi Sad - Belgrad   2.5 Euro
E75  Belgrade - Nis   7.5 Euro
E75  Nis - Leskovac   2 Euro
E70  Belgrad - Sid   3.5 Euro

Bozuk para olmaması gibi gerekçelerle ödenmesi gereken ücretten daha fazlasının talep edilmesi durumunda Büyükelçilikle temasa geçebilirsiniz (Türk Büyükelçiği iletisim bilgileri)

Sırbistan’da otoyollar ve diğer şehirlerarası yollar genel olarak güvenlidir. Yollarda soygun ve gasp gibi olaylara nadir rastlanmaktadır. Özellikle oto yollarda güvenlik güçleri düzenli olarak denetim yapmaktadır. Ancak, araçların veya araç içerisinde bırakılan çanta, cüzdan gibi eşyanın benzin istasyonlarında veya mola yerlerinde çalınabildiği de bilinmektedir. Hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşan vatandaşların en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanabilecek yanlış anlamaların önüne geçilebilmesini teminen Büyükelçikle temas etmeleri uygun olacaktır.


 TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
 Sırbistan’da 2010 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunu, trafik ihlallerine karşı ağır cezalar getirmektedir. Bu itibarla, Sırbistan’da karayoluyla seyahat eden vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymaları, hız sınırlarına dikkat etmeleri ve hatalı sollama yapmamaları önemle tavsiye edilmektedir.

5.000 Dinar’a kadar olan trafik cezaları trafik polislerince yazılmakta, ancak tahsil edilememektedir. Ceza bedelinin postane veya ilgili banka şubesine yatırılması gerekmektedir. Bu tür durumlarda, görevli polis memuru, ilgili kişinin pasaport ve benzeri belgelerine 5 gün süreyle el koyabilmektedirler. Para cezasının ödendiğini belgeleyen evrakın ibraz edilmesinin ardından, sözkonusu belgeler sürücüye iade edilmektedir.

5.000 Dinar’ın üzerindeki para cezalarında ise sürücü mahkemeye sevkedilmektedir. Hatalı sollama ve hız sınırının aşılması gibi trafik suçları para cezasına çevrilememekte ve 8 günden başlayan hapisle cezalandırılmaktadır. Örneğin hız sınırının 41-60 km/h aşılması durumunda sürücüler 60 ila 200 Euro para cezasına ve 15 günden başlayan hapis cezasına çarptırılmaktadır.

Sırbistan’da trafik kazası yapan sürücülerin en yakın polis karakoluna başvurması gerekmektedir. Kazanın hemen ardından polis, daha sonra da sorgu hâkimi ile savcı olay yerine gelerek durumu tespit etmekte ve kaza tutanağı düzenlemektedir. Kazaya sebebiyet veren kişi, savcının talimatı ile tutuklanabilmektedir. Tutukluya yanında avukat bulundurması tavsiye edilmektedir. Sorgu hâkimi, savcının talebi üzerine, dosyayı tamamladıktan sonra savcılığa iade etmekte; savcılık ise ana duruşmanın yapılabilmesini teminen dosyayı mahkemeye iletmektedir. Mahkeme Başkanının ana duruşmayı yürütecek hâkimi tayininden sonra duruşma günü tespit edilmektedir. Tutuklanan yabancılara Sırbistan Mahkemelerince avukat ve tercüman tayin edilmektedir.

Ölümlü trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler, 1 ila 10 yıl arasında değişen sürelerle hapis cezasına çarptırılabilmektedir.

Trafik suçlarından kaynaklanan hapis cezaları para cezasına veya başka tür cezaya (ülkede araba kullanma yasağı vb) çevrilmemektedir.

Sırbistan’da acil durumlarda ihtiyaç duyabilecek numaralar:
Türk Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi 00 381 11 24 00
Polis 192
İtfaiye 193
Ambulans 194
Askeri Ambulans 1976
AMSS Yol Yardımı 1987
Askeri Polis 1986
Danışma Hattı 1985

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Ukrayna arası feribot bilgileri - İstanbul Ukrayna arası feribot seferleri listesi

Kosova Nerede - Kosova Neresi - Haritalarda Kosova'nın Yeri

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Danimarka Nerede - Danimarka Neresi

İsveç’te En Çok Verilen Kız İsimleri

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Ukrayna arası feribot bilgileri - İstanbul Ukrayna arası feribot seferleri listesi

Kosova Nerede - Kosova Neresi - Haritalarda Kosova'nın Yeri

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Kırım Nerede - Kırım Neresi - Kırım'ın Haritalardaki Yeri

Polonya Nerede - Polonya Dünya Haritasında Yeri

İsveç’te En Çok Verilen Kız İsimleri

Türkiye'den Ukrayna'ya kaç saatte gidilir - İstanbul Ukrayna arası kaç saat sürer

Galler Nerede - Galler Dünyanın Neresinde

İsviçre Nerede - İsviçre Nerde - İsviçre Neresi

İrlanda Nerede - İrlanda Neresi - İrlanda Haritadaki Yeri