İzlanda'ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler


İzlanda Hakkında Bilmeniz Gereken Küçük Ama Önemli Bilgiler
Son zamanlarda İzlanda ile ilgili gelen sorular o kadar çok arttı ki, ben de ilk görüşte aşık olduğum bu nefis ülke hakkında herkesin mutlaka bilmesi gereken belli başlı ana başlıkları merak edenler için burada kısaca hazırladım ve cevapladım. Futboldaki üstün başarısı, Game of Thrones gibi dizilerin herkes tarafından izlenmesi ve dünyanın bu uzak coğrafyası gezmek isteyenlerin de çoğalması ile birlikte İzlanda adeta dünya sahnesine müthiş bir çıkış yaptı.

İzlanda nerede?
İzlanda, Kuzey Amerika ve Avrupa kıtaları arasında yer almaktadır. Kuzey Kutup Dairesi'nin hemen altında ve Grönland'ın doğusunda yer almaktadır.

izlanda nerede

İzlanda'ya neden İzlanda denir?
İngilizcedeki adı olan "Iceland" Türkçeye İzlanda olarak geçmiştir. Bu şekilde isimlendirilmesinin arkasındaki en popüler teori şudur; üç kuzgunuyla İzlanda'ya gelen ve Vatnsfjordur'daki Westfjords kıyılarına ulaşan Viking Hrafnaflóki'den geliyor. Bu maceracı ve savaşçı Viking Norveç'e dönmek için ülkeden tekrar ayrılmadan önce, Hrafnaflóki yakındaki bir dağa çıktı ve vadinin buzla nasıl kaplandığını gördü. Bu nedenle, ülkeye İzlanda dedi ve o günden sonra hep bu isimle bilindi.

İzlanda'da şu anda saat kaç?
İzlanda Türkiye'den 3 saat geridedir. Siz bu satırları okurken İzlanda'da saat:

İzlanda'da hangi dil konuşulur?
İzlanda'da, İzlandaca konuşurlar. Eski Norsça'ya (Vikinglerin konuştuğu dil) benzeyen çok eski bir lehçedir bu. Mesela, İzlandalılar orijinal Saga öykülerini, Viking hikayelerini ve eski İskandinav edebiyatını rahatlıkla okuyup anlayabilirler.

İzlanda ne kadar büyük?
İzlanda'nın yaklaşık 103.000 kilometrekarelik bir büyüklüge sahip. Yani ne çok geniş bir topraga sahip de çok küçük bir ülke. Daha iyi anlayabilmek için bir karşılaştırma yapmamız gerekirse; Türkiye'den 7 kat küçüktür. Öte yandan; Portekiz ve Hollanda gibi daha birçok Avrupa ülkelerinden ise çok daha büyük.

İzlanda'ya gidince ne yapmalı?
İzlanda tam bir "yapılacak çok şey var" cennetidir. En popüler aktiviteler arasında Blue Lagoon'da dalmak, buzulda yürüyüş, balina izlemek, kuzey ışıklarını yakalamak, sıcak su havuzlarında yüzmek.. Ben oraya varınca her şeyi yaşamak istiyorum, sanki her gün mü geliyoruz diyorsanız İzlanda'da Yapılacaklar listemize göz atın.

İzlanda'nın başkenti neresi?
Ülkenin güneydoğu köşesinde yer alan ve buraya gelen hemen hemen herkesin ilk durağı olan Reykjavik İzlanda'nın başkentidir. Çevresiyle birlikte Reykjavik, yaklaşık 216.000 kişilik nüfusa sahip bir kültür merkezidir ve dünyanın en kuzeydeki başkentidir.


Başkent Reykjavik küçük ama hayat dolu bir kenttirİzlanda'nın başkenti Reykjavik

İzlanda'nın nüfusu nedir?
2021 itibarıyla İzlanda'nın nüfusu yaklaşık 360.000 kişidir (Kastamonu veya Uşak kadar) ve tüm ülkede yaşayanların çoğunluğu başkent Reykjavik veya çevresinde ikamet etmektedir.

İzlanda'da trafik sağda mı solda mı?
İzlanda'da araba kiraladınız diyelim (ki bunu yapmanızı tavsiye ederim) arabayı yolun hangi tarafında süreceksiniz biliyor musunuz?
İzlanda'da trafik sağdadır. Önünüzdeki bir aracı geçmek için sollama yaparsınız. Aynı Türkiye'deki gibi yani. Direksiyon sol tarafta yer almaktadır.

İzlanda hangi para birimini kullanıyor?
İzlanda Euro gibi bir para birliğine üye değil. Ülke kendi parası olan İzlanda Kronası kullanır. Ancak, Euro ve ABD Doları da yaygın olarak hemen hemen her yerde kabul edilmektedir. Ve tabiki bir çok gelişmiş ülkede olduğu gibi kredi kartı en yaygın kullanılan ödeme biçimidir.

İzlanda'ya en iyi ne zaman gidilir?
Paranız çoksa, yani bütçe bir sorun değilse, yaz ayları burada harika olur ve ziyaret etmek için en iyi zamandır. Haziran, Temmuz ve Ağustosta fiyatların en çok yükselir. Fakat (veya maalesef mi desek) İzlanda gibi turistik aktivitelerin çoğunun vahşi doğada açık havada yapıldığı bir yerde, hava keyfiniz için önemli bir faktördür ve yaz sezonu bu güzel ülkenin tadını en iyi çıkarabileceğiniz dönemdir.


Ekim ve Kasım gibi aylarında İzlanda'ya seyahat etmek hem daha ucuzdur hem de daha sakin olur. Ucuz tatilciler için ise Kış idealdir. Soğuk olabilir ama kışın gelmenin en büyük avantajı mucizevi kuzey ışıkları tecrübesini yasarsınız. Bu muhteşem doga olayını milyon a verseniz yaz aylarında asla göremezsiniz.

İzlanda'da ne giyeceğim? Yanımda nasıl kıyafetler götüreyim?
İzlanda hakkında mutlaka bilmeniz gereken bir şey varsa o da havanın bir çift zar kadar rastgele olduğudur. Yaz aylarında bile, hava bazen cok serin olabilir ve birden acayip üşüyebilirsiniz. O yüzden bir iki parca kalın giysi getirmenizi öneririm. Unutmayın, sahip olmak ve ihtiyaç duymamak, ihtiyaç duymaktan ve sahip olmamaktan daha iyidir.

Kış aylarında ise özellikle İzlanda'nın meşhur buzul fırtınalarına denk gelmeniz ihtimaline karşı yanınızda mutlaka kaliteli bir rüzgar ceketi getirin.

İzlanda'yı kim keşfetti?
Taa dünyanın en kuzeyinde, buz gibi okyanusun ortasındaki bu ada ülkesini kim keşfetmiş olabilir ki?
Eski İskandinav edebiyatının bir parçası olan Landnámabók'ta yazılan bilgilere göre İzlanda ilk olarak Faroe Adaları bölgesine giderken (haritada yerine buradan bakınız ) yaralanan ve okyanusta kaybolan Viking kaşifi Naddodd tarafından keşfedildi. O zamanlar adaya ilk başta "Kar Ülkesi" (Snowland) anlamına gelen Snæland adını vermişti.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Ukrayna arası feribot bilgileri - İstanbul Ukrayna arası feribot seferleri listesi

Kosova Nerede - Kosova Neresi - Haritalarda Kosova'nın Yeri

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Bu blogdaki popüler yayınlar

İsveç’te En Çok Verilen Kız İsimleri

Danimarka Nerede - Danimarka Neresi

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye Ukrayna arası feribot bilgileri - İstanbul Ukrayna arası feribot seferleri listesi

Kosova Nerede - Kosova Neresi - Haritalarda Kosova'nın Yeri

Arnavutluk Nerede - Arnavutluk Neresidir

Polonya Nerede - Polonya Dünya Haritasında Yeri

Kırım Nerede - Kırım Neresi - Kırım'ın Haritalardaki Yeri

İsveç’te En Çok Verilen Kız İsimleri

Türkiye'den Ukrayna'ya kaç saatte gidilir - İstanbul Ukrayna arası kaç saat sürer

Galler Nerede - Galler Dünyanın Neresinde

İsviçre Nerede - İsviçre Nerde - İsviçre Neresi

İrlanda Nerede - İrlanda Neresi - İrlanda Haritadaki Yeri